Jim Dahl 1200x630

Kiintopisteenä kirjallisuuden ulkopuolinen kirjallisuus

Outsider Art Festivalin kirjallisuuden ohjelmasta nautitaan tänä vuonna OAF Stagella Espan lavalla Helsinki-päivänä 12.6. sekä festivaalin aikana Kansallismuseossa ja Radio Helsingissä. Kansallismuseoon nousee Taiteiden yönä 17.8. OAF:n ja WSOY:n runoilijoiden yhteinen stage. Radiossa kuullaan OAF kirjallisuuden mentorointiohjelman työpajoissa syntyneitä uusia tuotoksia toimittajien lukemana. Mentorointiohjelman tavoitteena on tuoda esiin kirjallisuuden ulkopuolista kirjallisuutta. Ohjelmaa tehdään yhteistyössä WSOY:n kanssa. 

Kirjallisuusohjelman kuraattoreina ovat toimineet kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi ja runoilija, toimittaja, kirjallisuuskriitikko sekä vammaisaktivisti Sanni Purhonen. “Kuratointi on ollut mielenkiintoista ja monipuolista, ja jokaisella taiteilijalla on oma persoonallinen näkökulmansa. Festivaaleilla ohjelma vasta herää eloon, kun yleisö pääsee sen näkemään. Odotan sitä kovasti”, kertoo Purhonen. 

Salusjärvi kertoo ohjelmiston olevan valtavan monipuolinen kokonaisuus. “Selkein yhdistävä piirre näissä teksteissä on niiden omakohtaisuus ja ilmaisuvoima. Iso osa teksteistä kertoo kirjoittajien oman elämän havainnoista”, kertoo Salusjärvi, ja jatkaa: “Me tehdään kirjallisuuden ulkopuolista kirjallisuutta: tekstimaailmoja, jotka ovat omaehtoisia ja itseoppineita. Kirjallisuudessa ulkopuolisuus on vahvasti läsnä. Runoilija on klassisesti hahmo, joka näkee asiat läheltä, mutta ulkopuolisena. Me tuodaan maailmalle näkyväksi näitä tarinoita ja ajatuksia.”

Odotan että me saadaan näille teksteille uusia yleisöjä, silmiä ja korvia, valaisee Salusjärvi. “Odotan myös kirjallista vallankumousta! On suurenmoisen arvokasta saada ulkopuoliseksi itsensä kokevien ihmisten täsmällisiä havaintoja. Ne osoittavat, miten kaikki ihmiset ovat ainakin joskus ulkopuolisia – minkälaista on olla ihminen tässä maailman ajassa. Näillä teksteillä on kyky saada näkemään maailma toisen ihmisen silmin, ja se on ylipäätään kirjallisuuden tärkeimpiä voimavaroja! Meidän kirjoittajien tekstien kautta jokainen ihminen näkee maailman eri valossa kuin ennen. Se on korvaamattoman arvokasta.”

Lue lisää kirjallisuusohjelman taiteilijoista: Jim Dahl, Toivo Hauru, Liisa Marjatta Jokinen, Julius Kuusisaari, Mika Leminen, Eeva Lusenius

Kirjallisuuden mentorointiohjelmasta lisää täällä. OAF Stagesta lisää täällä. Taiteiden yön avajaisohjelma täällä.

Tapahtumat ovat ilmaisia.

Ohjelma tarkentuu myöhemmin.