Inklusiivinen kuratointi

Outsider Art Festivaali toteutetaan inklusiivisesti kuratoiden. Tämä tarkoittaa sitä, että festivaalin ohjelma suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä taidekentän outsiderien ja insiderien kanssa.

Taiteilijavalinnoista vastaa kullakin taiteenalalla oma taiteellinen työryhmä. Työryhmät koostuvat kuraattoreista ja mentoreista. Kuraattorit ovat outsider-taiteilijoita, ja kuuluvat usein erilaisiin vähemmistöryhmiin. Mentorit ovat taiteen kentällä toimivia kokeneita ammattilaisia, esimerkiksi taiteilijoita.

Kuraattorit valitaan aiempien festareiden taiteilijoiden joukosta ja OAF:n verkostoista. Mentorit valitaan OAF:n verkostoista.

Kuratointiprosessi etenee seuraavasti:

  1. Vuosittain loka-marraskuussa OAF järjestää avoimen valtakunnallisen haun, johon kaikki outsider-kentällä toimivat taiteilijat voivat osallistua. Outsiderius on taiteilijan itsensä vapaasti määriteltävissä.
  2. OAF kokoaa taiteellisen työryhmän. Perehdytyksessä jäsenet tutustuvat toisiinsa ja kuratointityöhön. Työryhmä keskustelee ja sopii päätöksentekoon vaikuttavista arvoista ja yhdenvertaisuutta edistävistä periaatteista. Taiteellisen työryhmän jäsenet tutustuvat hakemuksiin itsenäisesti, ja valitsevat omat ehdokkaansa.
  3. OAF järjestää työryhmälle yhteisiä työpajoja ja fasilitoi työryhmän välisiä keskusteluja ja kuratointiprosessia. Työpajoissa taiteellisen työryhmän jäsenet keskustelevat valinnoistaan ja valintakriteereistään. Lopulliset valinnat tehdään yhdessä. Keskusteluja käydään myös tuotannollisen työryhmän ja kansainvälisten mentorien kanssa. Lopuksi valitaan OAF:n Vuoden taiteilija -palkinnon saaja.
  4. Taiteellisen työryhmän jäsenet ovat mukana myös festivaalilla erilaisissa asiantuntijarooleissa, oman osaamisen ja kiinnostuksen mukaan.

 

Lue OAF kuraattorien Niklas ja Joonas Nyholmin ajatuksia kuratointityöstä

Videot

OAF:n kansainvälisen mentorin Tanya Raabe-Webberin videotervehdys

OAF:n kansainvälisen mentorin John Cafieron videotervehdys

OAF:n kansainvälisen mentorin Olga Fominikhin videotervehdys

OAF:n kansainvälisen mentorin Rebecca Hoffmanin videotervehdys