OAF open call 2024 avoin haku
OAF open call 2024 avoin haku
OAF teippi keltainen

OAF TAITEILIJAHAKU AUKI!

Outsider Art Festival kutsuu kaikki outsider-taiteen kentällä toimivat taiteilijat mukaan tekemään viidettä kertaa järjestettävää festivaalia! OAF järjestetään elokuussa 2024 osana Helsingin Juhlaviikkoja.

Vuoden 2024 festivaalin haku on auki koko marraskuun 1.11.-30.11.2023. Festivaalin lisäksi taiteilijat voivat hakea myös OAF Akatemiaan ja kansainväliseen taiteilijaresidenssiin. Kaikki hakuohjeet löytyvät tältä sivulta.

OAF on omaääninen ja monialainen taidefestivaali, joka järjestää näyttelyitä, keikkoja, keskusteluja, työpajoja, residenssejä ja muita taidetapahtumia Helsingissä ja verkossa. OAF antaa taiteilijoille äänen ja vallan määritellä itse mitä outsider-taide on – tai olla määrittelemättä. OAF valtaa tilaa, työllistää ja mahdollistaa uusia kohtaamisia. OAF tuo yhteen marginaalissa toimivat taiteentekijät ja kansainvälisen taideyleisön, kulttuuritoimijat ja -vaikuttajat. Yhdenvertaisesti, yhdessä.

Vuoden 2023 festivaalia kuvailtiin sanoilla inspiroiva, yhteisöllinen, monipuolinen, hauska, erilainen, ja iloinen. OAF 2023 sisälsi 20 live-tapahtumaa sekä 11 online- ja radio-tapahtumaa, jotka tavoittivat lähes 30 000 ihmistä. Tapahtumapaikat olivat Kansallismuseo, Huvila-teltta, Semifinal, Pertin Valinta, Oodi, HAM, G Livelab Helsinki, Radio Helsinki ja OAF Online Stage. 

Tutustu OAF 2021-2023 toimintaan festivaalisivustolla, Facebookissa ja Instagramissa!

Jos haluat ladata tämän sivun tekstit PDF-muodossa esim. tulostamista varten, voit ladata PDF:n täältä.

HAKUOHJEET FESTIVAALILLE

Hae mukaan 2024 Outsider Art Festivalille! Festivaalin esiintyjät valitaan avoimella hakuprosessilla. Taiteilijahaku on avoinna 1.11.-30.11.2023 kuvataiteen, musiikin, elokuvan, esittävän taiteen ja kirjallisuuden tekijöille. Taiteilijahakuun voivat osallistua kaikki Suomessa asuvat outsider-taiteen tekijät. Voit osallistua yhden tai useamman taidealan hakuun. Päätökset ilmoitetaan hakijoille maaliskuussa 2024 ja festivaalin ohjelma julkistetaan huhtikuussa 2024. 

Ilmoittaudu mukaan täyttämällä hakulomake oheisten linkkien kautta. Tutustuthan festivaalin periaatteisiinsääntöihin ja rekisteriselosteeseen ennen lomakkeen täyttämistä. Hakukriteerit esitellään tarkemmin hakulomakkeissa. 

OAF kehittää inklusiivisen kuratoinnin mallia, joka mahdollistaa outsider-taiteen tekijöille yhdenvertaisen osallisuuden ja vaikuttamisen taiteen kentällä. Festivaalin tuotannosta vastaa Pertin Valinta. Järjestäjäkumppaneina toimivat Autismisäätiö ja Kukunori ry. Taiteilijavalinnat tekee taiteellinen työryhmä, johon kuuluu eri alojen outsider-taiteen tekijöitä ja taiteilijamentoreita. 

OAF 2024 taiteellinen työryhmä: Sami Helle, Riikka Hänninen, Felix Lybeck, Henry Saarikko, Anne Naukkarinen, Emmi Vainio, Sanni Purhonen, Aleksis Salusjärvi, Johanna Konttinen, Jaana Miettinen, Jani Leinonen, Silja Pasila, Pekka Elomaa, Panu Palm, Ilona Ahti.

Yhteydenotot taiteilijahakuun liittyen osoitetaan festivaalin tuotantotiimille sähköpostilla info@outsiderartfestival.fi. Taiteellinen työryhmä ei vastaa valintaprosessiin liittyviin kysymyksiin.

Taiteilijahaun hakuinfo järjestetään maanantaina 6.11. ja maanantaina 13.11. etäyhteyden välityksellä. Molempina päivinä klo 13.00-13.30 on suomenkielinen info ja 13.30-14.00 englanninkielinen. Jos haluat osallistua hakuinfoon lähetä sähköpostia osoitteeseen tuomas@pertinvalinta.fi. Toimitamme sinulle Zoom-linkin sähköpostilla ennen tapaamista.

HAKUOHJEET OAF AKATEMIAAN

OAF Akatemiaan haetaan uusia taiteilijoita vuosille 2024 ja 2025! OAF Akatemia on uusi taideohjelma, joka tukee outsider-taiteilijoiden työllistymistä kuvataiteen, esittävän taiteen, musiikin, elokuvan, kirjallisuuden ja mediataiteen aloilla. Ohjelman tuottaa Pertin Valinta ja rahoittaa Koneen Säätiö. 

OAF Akatemian ensimmäisen ohjelmakauden teemana on valta. Hakijoiden tulee kertoa, miten ohjelman teema liittyy taiteilijan työskentelyyn. OAF Akatemia tarjoaa kuudelle taiteilijalle 6kk työskentelyjakson, 15 000 € apurahan, mentorin ja ohjelman koordinaattorin tuen sekä työtilaa Pertin Valinnassa, Hakaniemessä. Ohjelmassa työskentelevien taiteilijoiden työskentelyjaksojen tuloksena syntyy kuusi tilaustyötä eri taiteen aloilta sekä kuusi erilaista tarinaa ja näkemystä teemaan liittyen. Teokset esitetään osana Outsider Art Festivalin ohjelmaa vuosina 2023, 2024 ja 2025.

Lue lisää ohjelmasta ja ensimmäisten taiteilijoiden, Kalle Salosen ja Myrtillius Kaurian kokemuksista vuonna 2023 täällä

Miten ohjelmaan pääsee mukaan?

OAF Akatemian taiteilijat valitaan avoimen haun tai kutsun kautta. Taiteilijavalinnat tekee taiteellinen ja tuotannollinen työryhmä. Ohjelmaan haetaan suomalaisella outsider-taiteen kentällä toimivia taiteilijoita, joilla on erityistä osaamista, kokemusta tai näkemystä ohjelman valta-teemaan liittyen, sekä edellytykset työskennellä 6 kk ajan projektin parissa joko itsenäisesti tai tuetusti. Vain ohjelmaan valituille henkilöille ilmoitetaan valinnan tuloksista. 

Jos tiedät ohjelmaan sopivan taiteilijan, voit tehdä ehdotuksen alla olevalla lomakkeella. Sopiva henkilö voi olla esimerkiksi lähipiirissäsi vaikuttava itseoppinut nuori taiteellinen nero, kaverisi, jolla on kunnianhimoisia taiteellisia suunnitelmia, mutta ei valtaa eikä resursseja niiden toteuttamiseen, pitkään marginaalin marginaalissa puurtanut tunnustusta ansaitseva vanha tekijä, omalaatuisia mestariteoksia vain omaksi ilokseen tehtaileva tuttusi tai vaikka sinä itse.

Lisätietoja ohjelmasta antavat OAF toiminnanjohtaja Heini Merkkiniemi heini@pertinvalinta.fi ja OAF Akatemian koordinaattori Tuomas Vaahtoluoto tuomas@pertinvalinta.fi

OAF KANSAINVÄLINEN RESIDENSSIOHJELMA

Outsider Art Festivalin kansainvälinen taiteilijaresidenssi järjestetään kesällä 2024. Residenssi on suunnattu Suomen ulkopuolella asuville taiteilijoille. Ohjelman tavoitteena on edistää kansainvälistä yhteistyötä outsider-taiteen kentällä.

 Residenssiohjelman haku on auki 1.11.-30.11.2023. Taiteilija esittää hakemuksessa projektin taiteellisen ja tuotannollisen suunnitelman. Residenssin kesto on yhteensä kolme kuukautta. Työskentelyjakso on mahdollista suorittaa joko Suomessa, osittain etänä ja Suomessa, tai kokonaan etänä. 

OAF pyrkii olemaan residenssin toteutuksen suhteen mahdollisimman joustava ja tukee taiteilijoiden vapautta toteuttaa työjakso haluamallaan tavalla. Residenssitaiteilijan valinta tehdään OAF taiteellisen ja tuotannollisen työryhmän päätöksellä. 

Tutustu  vuoden 2022 ja 2023 residenssiohjelman osallistujien kokemuksiin täällä.