Petri Keckman
Keuhkot
OAF teippi keltainen

Outsider Art Finland

Outsider-taiteesta kiinnostuneiden määrä kasvaa Suomessa joka vuosi.

Outsider-taiteen perinne on maassamme vielä suhteellisen nuorta. Olemme kuitenkin hyviä yhteistyössä, kartoittamisessa ja verkostojen luomisessa. Suomesta löytyy satoja kiinnostavia outsider-taiteen ympäristöjä, yksityiskoteja ja taidestudioita. Tervetuloa tekemään tutkimusretkiä näihin paikkoihin ja niistä löytyviin uusiin maailmoihin. 

Outsider-taiteella tarkoitetaan pääsääntöisesti koulutetun taidemaailman ulkopuolella tehtyä taidetta. Suomessa outsider-taiteen tärkeimpiä muotoja ovat ITE-taide, erityistaide ja mielenterveyskuntoutujien taide.

Outsider-taide viittaa perinteisesti visuaaliseen taiteeseen. Kuvataiteilijoiden lisäksi Suomesta löytyy erinomaisia outsider-muusikoita, performanssia, teatteria sekä maailmallakin kiertäneitä elokuvia. Suomalaisessa outsider-taiteessa hyödynnämme myös viimeisintä teknologiaa uusien yleisöjen valloittamiseksi.

Tervetuloa mukaan!

Yhdenvertaisuustyö

OAF tekee yhdenvertaisuustyötä tuomalla yhteen kentällä toimivia outsidereita ja insidereita ja marginaalissa toimivat sisällön tuottajat sekä suuren yleisön. 

Yhdenvertaisuustyö toteutuu yhteistyönä laajan verkoston kanssa. Toiminnan tavoitteena on tukea outsider-taiteen, taiteilijoiden ja marginaalikulttuurin yhdenvertaista asemaa taiteen ja kulttuurin kentällä. 

OAF festivaalia tuottaa Pertin Valinta, maailman ensimmäinen kehitysvammaisten henkilöiden perustama yhteiskunnallinen yritys. Yhtiön tuotto ohjataan erityisryhmien työllistämiseen. Tutustu Pertin Valinnan toimintaan täällä

Toiminnan vaikuttavuus

OAF vaikuttavuus perustuu strategiseen kehittämistyöhön ja inklusiiviseen ohjelmatyöhön. Toiminta tavoittaa laajasti toimijoita yhteiskunnan eri aloilta. Toiminnassa seurataan sekä kulttuurisia, sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia. 

Tutustu OAF ohjelmiin: 

True Equality työllistämisohjelman lähtökohtana on, että kaikki saavat osallistua yhdenvertaisesti kulttuuri- ja ravintola-alan uudelleenrakentamiseen. Ohjelma on käynnistetty Kyrö Distillery Companyn kanssa. Mukana on useita vastuullisia yrityksiä. Tutustu lisää True Equality -ohjelmaan täällä

OAF Akatemia (yhteistyössä Koneen säätiö)

OAF kirjallisuuden mentoriohjelmat (yhteistyössä WSOY)

OAF Stage tuotannot (yhteistyössä Helsingin tapahtumasäätiö)

Ohjelma VR-näyttely