Panu "Prinssi" Palm
Panu "Prinssi" Palm
OAF teippi keltainen

Outsider Art Finland

Outsider-taiteesta kiinnostuneiden määrä kasvaa Suomessa joka vuosi.

Outsider-taiteen perinne on maassamme vielä suhteellisen nuorta. Olemme kuitenkin hyviä yhteistyössä, kartoittamisessa ja verkostojen luomisessa. Suomesta löytyy satoja kiinnostavia outsider-taiteen ympäristöjä, yksityiskoteja ja taidestudioita. Tervetuloa tekemään tutkimusretkiä näihin paikkoihin ja niistä löytyviin uusiin maailmoihin. 

Outsider-taiteella tarkoitetaan pääsääntöisesti koulutetun taidemaailman ulkopuolella tehtyä taidetta. Suomessa outsider-taiteen tärkeimpiä muotoja ovat ITE-taide, erityistaide ja mielenterveyskuntoutujien taide.

Outsider-taide viittaa perinteisesti visuaaliseen taiteeseen. Kuvataiteilijoiden lisäksi Suomesta löytyy erinomaisia outsider-muusikoita, performanssia, teatteria sekä maailmallakin kiertäneitä elokuvia. Suomalaisessa outsider-taiteessa hyödynnämme myös viimeisintä teknologiaa uusien yleisöjen valloittamiseksi.

Tervetuloa mukaan!

Ohjelma VR-näyttely

OAF Kulttuuri- matkailijoille

OAF avaa ovia vaikeammin saavutettaviin paikkoihin, erilaisten ihmisten kokemusmaailmaan ja ulkopuolisuuden kokemukseen taiteen keinoin, taiteilijoiden opastamana. Festivaalioppaiden avulla matkailijat löytävät taideteoksia ja kokevat taide-elämyksiä yllättävissä paikoissa Helsingissä ja ympäri Suomea. Kulttuurimatkailun kehittämishanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö (2021-2022).

Inside Outside Finland on virtuaalinen teos, joka esittelee suomalaisen Outsider-taiteen historiaa, taiteilijoita ja taideympäristöjä interaktiivisena 360°-videokokemuksena. Teoksen oppaana toimii taiteilija Jani Leinonen, joka johdattaa kokijan virtuaaliselle kyläilylle Enni Idin taiteilijakotiin Padasjoelle, Veijo Rönkkösen patsaspuistoon Parikkalaan, sekä Helsinkiin Autismisäätiön studiolle ja Kalevi Helvetin liveperformanssiesitykseen.

Yhteistyössä Donkey Hotel studio, Avek, Autismisäätiö, Lyhty Ry, Kettuki Ry, Opetus- ja Kulttuuriministeriö, Parikkalan Patsaspuisto sekä Kellosalmi-Seitniemi-Virmailan Kyläyhdistys.

Inside Outside Finland verkkosivut

Vuonna 2022 OAF tuotti yhteistyössä outsider-taiteen kulttuurimatkailukohteiden kanssa kulttuurimatkailun videosarjan, joka esittelee neljä tärkeää outsider-taiteen kohdetta ympäri Suomea: Ossi Somman veistospuisto (Nokia), Veijo Rönkkösen Patsaspuisto (Parikkala), Enni Idin taiteilijakoti (Padasjoki) ja taidelaitos Haihatus (Joutsa). Kulttuurimatkailijoille kuratoitu kokonaisuus on suunniteltu festivaalin taiteellisen työryhmän ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Katso videoesittelyt alta:

OAF Kulttuurimatkailu: Ossi Somman veistospuisto (Nokia)

OAF Kulttuurimatkailu: Veijo Rönkkösen patsaspuisto (Parikkala)

OAF Kulttuurimatkailu: Enni Idin taiteilijakoti (Padasjoki)

OAF Kulttuurimatkailu: Haihatus (Joutsa)

Katso myös esittely Pertin Valinnasta:

YLE Egenland matkaopas: Pertin Valinta

OAF ja Pertin Valinta haluavat mahdollistaa vastuullisempaa kulttuurimatkailua. Molemmat kuuluvat MyHelsingin Valitse vastuullisemmin -palvelutarjojiin.

OAF:n ja Pertin Valinnan kulttuurimatkailun yhteistyökumppanit ovat Klaus K ja MyHelsinki.

IOF VR näyttely

OAF verkosto kehittää suomalaisen outsider-taiteen saavutettavuutta

OAF jatkaa Outsider Art Finland- verkoston pitkäjänteistä kehittämistyötä. OAF on pioneerihanke, uusi alusta yhteistyölle, joka tukee erityisryhmien työllisyyttä, outsider-taiteen tekijöiden yhdenvertaista asemaa ja osallisuutta taiteen kentällä sekä outsider-taiteen saavutettavuutta perinteisen taideyleisön parissa. OAF tuo yhteen monialaisen kumppaniverkoston, joita yhdistää halu edistää yhdenvertaisuutta. Jos haluat liittyä mukaan tai tukea visiomme toteuttamista, ota yhteyttä heini@pertinvalinta.fi

OAF Stage

Outsider-taide ottaa haltuun Espan lavan Helsinki-päivänä 12.6. OAF Stage on Pertin Valinnan kuratoima kattaus outsider-taidetta, artisteja, musiikkiesityksiä ja performansseja. Ensimmäinen OAF Stage järjestettiin Helsinki-päivänä 2022 klo 13–20. Lavalle astui monimuotoinen joukko outsider-taiteen tekijöitä. Esitysten lomassa yleisöä viihdyttivät Pertin Valinnat -radio-ohjelman juontaja Miika Turunen ja Dj Alex.

Päivän kruunasi brittiläinen Drag Syndrome -kollektiivi. Drag Syndrome on brittiläisten kehitysvammaisten taiteilijoiden maailmaa kiertävä spektaakkeli, joka saapui Suomeen ensimmäistä kertaa. Suomen debyytin takana oli Drag Syndromen ja Pertti Kurikan Nimipäivien yhteistyö. Lavalla nähtiin kesän kuumin punkkia ja dragia yhdistävä show.

OAF Stagen 2022 ohjelma

OAF Stage Drag Syndrome, Kuva: Scallywag fox; OAF ilme: Klaus Welp
Marianne Schmidt ja Malin Karlsson

OAF Residenssiohjelma

Outsider Art Festivalilla on ilo tarjota ulkomailta tuleville outsider-taiteilijoille mahdollisuus työskennellä residenssissä Suomessa. Residenssiohjelmassa valmistuvat teokset esitetään festivaalilla. Haku residenssiohjelmaan avautuu OAF open callin yhteydessä.

Residenssiohjelman ensimmäiset vieraat 2022 olivat kaksi taiteilijaa Ruotsista. Heidän nimensä ovat Marianne Schmidt ja Malin Karlsson. Marianne ja Malin työskentelevät taiteilijoina Inuti-studiossa Tukholmassa.

Lue residenssitaiteilijoiden haastattelu

Kuuntele residenssitaiteilijoiden haastattelu Radio Helsingissä

OAF Kirjallisuuden Mentorointiohjelma

Kirjallisuuden mentorointiohjelmassa outsider-taiteilijat tutustuvat kirjallisuusalan osa-alueisiin ja toimijoihin. Ohjelma toteutetaan yhteistyössä kustantaja WSOY:n kanssa. Kirjailijat saavat palautetta omiin teksteihinsä ja oppivat tuntemaan kustannuksen eri vaiheita. Mentorointiohjelma alkaa ennen festivaalia ja jatkuu myös sen jälkeen. Festivaalin aikana kirjailijat esittivät teoksiaan yleisölle.

OAF 2022 festivaalilla kirjallisuusosa oli uutuutena, joka toteutettiin mentorointiohjelmana yhteistyössä WSOY:n kanssa. Taiteellisena mentorina 2022 toimii Aleksis Salusjärvi. Kirjailijoina mukana ovat Markus Kemppi, Riikka Tahvanainen, Mira Mink, Joonas ja Niklas Nyholm, Tuomas Korppi ja Kalevi Helvetti.

Lue lisää vuoden 2022 kirjailijoista

Kuuntele taiteilijoiden runoja ja tekstejä Radio Helsingistä

Markus Kemppi x WSOY x True Equality