Petri Keckman

Outsider-elokuvan uusia virtauksia

Tänä vuonna Outsider Art Festivalin elokuvan ohjelmistossa nähdään monipuolinen kattaus uutta suomalaista outsider-elokuvaa. Luvassa on hiljentymistä ja luontomystiikkaa, sisäänpäin katsomista ja luomisen tuskaa sekä villiä värien ilotulitusta ja estotonta mielikuvituksen virtaa.

OAF Elokuvanäytöksissä esitetään lyhytelokuvat Pikselijuhlan yltäkylläisyys (Petri Keckman), Two Silly Rabbits And a Ball (Kanimaattorit), Hengittävä riutta (Satu & Maima Tani), Into (Aleksi Leskinen) FUR FUR (Kardo Shiwan) ja Shadows (Vahid Goodarzpour).

Elokuvan ohjelmiston kuraattoreina ovat toimineet Ilona Ahti ja Panu Palm.

OAF kysyi kahdelta elokuvaohjelman taiteilijalta, Petri Keckmanilta ja Satu Tanilta, tunnelmia liittyen festareilla mukana olemiseen ja oman elokuvan esittämiseen.

Keckman on mukana vuosia työn alla olleella elokuvallaan Pikselijuhlan yltäkylläisyys, jonka psykedeeliset animaatiot ja villit elektroniset soundit on koodattu käsin vanhalla REBOL-ohjelmointikielellä: “On hienoa, että nykyaikana arvostetaan näinkin paljon animaatioita, jotka ovat ajastaan jäljessä. REBOL-ohjelmointikieli on monelta osin jo kuollut ja kuopattu, mutta minä ajattelen, että ”taiteilija pysyköön lestissään” – siksi, että minulla on paljon omia itse tehtyjä ohjelmia.”

“Elokuvan tekeminen on kestänyt ties miten monta vuotta – en muista koska aloin tekemään animaation pätkiä. Elokuvassani ei ole mitään sanomaa, tärkeintä siinä oli sen tekemisen ilo –  aivan samoin kuin pikkulapsi väriliiduilla leikkiessään tuskin ajattelee mitään sanomaa, vaan hänellä on hauskaa!”

Satu Tani on esiintynyt aiemminkin Outsider Art Festivalilla, mutta nyt hän on ensimmäistä kertaa yhdessä siskonsa Maima Tanin (Hengittävä riutta) kanssa esiintymässä elokuvaohjelman taiteilijana: “Oli ilouutinen kuulla, että pääsimme mukaan. Odotan innolla sitä, että näemme lyhärimme viimeinkin isolta valkokankaalta juhlahumussa! Tuntui tosi merkitykselliseltä tehdä pienellä budjetilla vuosia valmistelemamme projekti lyhytelokuvan muotoon ja työskennellä taitavien tiimiläisten kanssa. Haaveilemme jo seuraavan lyhärin tekemisestä.”

Kysyimme Sadulta mitä hän odottaa eniten festivaaleilta: “Hyvää menoa, kuten edellisinäkin vuosina! Mieleenjääviä kohtaamisia ihmisten ja taiteen kanssa.” 

OAF Elokuvanäytösten esityspaikka on Kulttuurikeskus Caisan Kino Caisa Helsingin Sörnäisissä. Näytösten ajat, saavutettavuustiedot ja muut infot voit katsoa täältä

Elokuvat ovat nähtävillä myös netissä OAF Online Stagella 15.8.2024 alkaen, jos et pääse paikan päälle!

Tapahtumat ovat ilmaisia sekä esteettömiä.