Outsider Art Festival mika ruohola vuoden taiteilija palkinto

OAF 2023 Vuoden taiteilijan palkinto on jaettu!

Outsider Art Festival OAF jakaa vuosittain Vuoden Taiteilijan palkinnon. Voittajaksi vuonna 2023 valittiin Mika Ruohola elokuvallaan Kylä. Ruohola on vantaalainen toimittaja sekä elokuvantekijä. Palkinto jaettiin Taiteiden yönä 17.8.2023 Kansallismuseossa OAF:n True Equality -juhlissa.

Ruoholan dokumenttielokuva Kylä kertoo Helsingin Puu-Vallilasta, sen rikkaasta historiasta sekä sen tuhoutumisen uhasta. OAF:n kuraattorit kuvailevat elokuvaa persoonallisena ja sympaattisena dokumenttielokuvana, jossa on kiinnostavasti valittu näkökulma: oman kaupungin lähihistoriaa katsotaan samaan aikaan niin sisä- kuin ulkopuolisenkin silmin. Mika Ruoholan mentorina on toiminut Kalle Pajamaa.

Palkintona Vuoden Taiteilija -tittelin voittaneelle myönnetään Satu Nekalan tekemä Kultainen Elvis -patsas sekä 1000€ stipendi, jonka myöntäjänä toimii Saastamoisen säätiö. Tämän lisäksi taiteilija ja hänen teoksensa saavat kansainvälistä näkyvyyttä. Tänä vuonna Ruoholan elokuvaa esitetään OAF:n lisäksi myös Vancouver Outsider Arts Festivalilla Kanadassa lokakuussa. 

Vuoden Taiteilijan palkintoraadissa ovat olleet mukana OAF:n taiteellinen työryhmä, elokuvaohjelman kuraattorit Niklas ja Joonas Nyholm, mentorit Ilona Ahti ja Pekka Elomaa sekä Outsider Art Fair -festivaalin johtaja Sofía Lanusse.

”Elokuva onnistuu siinä, mikä elokuvanteossa on kaikkein vaikeinta. Se koskettaa katsojan sydäntä ja jää muhimaan mieleen. Kuvat kummittelevat, ja niihin huomaa palaavansa”, kertoo elokuvaohjelman mentori Ilona Ahti. ”Kylä nostaa esiin konkreettisia asioita sodan kauhusta, mutta näyttää samalla, miten siitä voidaan yhdessä selvitä. Miten kukat kukkivat edelleen, jos kaikki päättävät suojella jotain heille tärkeää. Mika Ruohola on tehnyt elokuvansa suurella tunteella  ja vaikuttavalla ammattitaidolla. Elokuvan osa-alueet tukevat toisiaan ja luovat koskettavan kokonaisuuden. Jään odottamaan Mikan seuraavia elokuvia suurella innolla!” 

Ruohola itse kiittää raatia sydämellisesti positiivisesta ja kannustavasta palautteesta. Hän kertoo olevansa sanaton ja jäävänsä työstämään asiaa, ettei jää jännitystä. ”Mulle on luvassa uus elokuvanteko ens vuodelle. Suunnittelen elokuvaa seksityöläisistä ja prostituution historiasta”, Ruohola paljastaa. 

Ruoholan Kylä esitettiin Kansallismuseossa 17.8. klo 19-22 osana OAF Avajaisia. Lisäksi Kylä näytetään OAF Elokuvanäytöksessä Kino Reginassa 19.8. klo 11-13, ja se on nähtävillä myös OAF Online Stagella vuoden loppuun saakka.

Lataa Vuoden taiteilija -palkinnon tiedote täältä.

Lue lisää: OAF Avajaiset, OAF Elokuvanäytös