Outsider Art Festival avajaiset kansallismuseo karhu

OAF 2023 KIITTÄÄ!

Suuri kiitos kaikille festivaalin taiteilijoille, yhteistyökumppaneille, työryhmille ja tietenkin yleisölle! OAF 2023 festivaalilla nautittiin tuttujen kasvojen ja uusien yleisöjen kohtaamisista 10 päivän ajan, yli 20 livetapahtumassa. Keräsimme fiiliksiä festarin vierailta ja työryhmiltä.

Tämän vuoden festivaalin teemana oli kansainvälisyys ja työllisyys. Festivaalin työllistämistavoite toteutui yli odotusten. OAF ohjelmassa oli esillä tänä vuonna 55 eri alojen taiteilijaa ja tapahtumia tekemässä kaikkiaan 130 taiteen ja kulttuurin tekijää. Mukana oli Pertin valinnan, Autismisäätiön, Kukunorin, Alvin, Helsinki Job’din ja Ammattiopisto Luovin työryhmiä, jotka pääsivät toteuttamaan tapahtumia HAMin, Oodin, Kansallismuseon, G Livelabin, Semifinalin ja Radio Helsingin vakituisen henkilökunnan kanssa. Kansallismuseon myyntikoordinaattori Ville Hovi iloitsi uudesta ja monimuotoisesta yhteistyöstä: “OAF on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen konsepti sekä henkilökohtaisella tasolla silmiä avaava ja maailmankuvaa laajentava projekti!” 

Yleisö löysi OAF tapahtumiin hienosti ja tapahtumien yleisömäärät kasvoivat selvästi edellisistä. Kansallismuseon tapahtumassa vieraili avajaisiltana yli 1000 ihmistä. Semifinalin ja Huvilan loppuunmyydyillä keikoilla iloittiin monimuotoisista lavakattauksista ja OAF Talks ohjelma tavoitti Radio Helsingin kuuluvuusalueella jopa 3,2 miljoonaa kuulijaa. OAF toimintaa alusta asti seurannut Ville löysikin tapahtumien pariin alunperin verkossa. Villen mielestä festarista huokuu kaikkiaan kokonaisvaltainen hyväksyntä ja ihmisten huomioon ottaminen. “OAF:n tapahtumissa on hienoa se, että niissä on kaikenlaisia ihmisiä, jolloin erilaisuuden kohtaamista syntyy enemmän. Hienoa on tietysti myös se, että OAF tarjoaa erilaisista taustoista tuleville taiteilijoille mahdollisuuden esiintyä julkisesti ja päästä esille!” 

Kansainväliset vieraamme Vancouver Outsider Arts Festivalilta seurasivat festivaalia kiinnostuneena. Erityisesti festivaalin vahva visuaalinen ilme, näkyvyys kaupunkikuvassa ja yleisöstä ja työryhmistä henkinyt ilo ja innostus tekivät VOAF tiimiin suuren vaikutuksen. Yhteistyö jatkuu jo lokakuussa, kun OAF elokuvat saavat kansainvälisen ensi-iltansa Vancouverissa! OAF.n kansainvälinen residenssivieras, punknoiseduo mirrored fatality saapui Los Angelesista. Taiteilijat työstivät performanssiaan Helsingissä kuukauden ja kiittivät OAF tuotantoa vieraanvaraisuudesta ja yhdenvertaisuudesta: “Emme ole aiemmin kohdanneet yhtä vahvasti inklusiivista festivaaliproduktiota erityisesti vammaisuuden ja moninaisuuden representaation kohdalla”.

Festivaalin viimeisenä päivänä HAMin ja Oodin työryhmillä oli haikeat fiilikset. ”On kyllä nyt haikeat fiilikset kun festarit loppuu. Täytyy alkaa saman tien suunnittelemaan ensi vuotta”, kommentoi Mika Hagman, joka teki hommia tänä vuonna taiteellisen työryhmän lisäksi G Livelabin keikkalavalla ja avajaisten juontajana. HAMissa työryhmää nauratti kahdelta lapselta saatu kriittinen palaute: ”Onneksi Jaana Miettisen Poketalo ja Poketalo-video olivat esillä, koska ne olivat ainoat katsomisen arvoiset asiat koko museossa”, lapset kommentoivat. Kaikille jäi kohtaamisista ja palautteista hyvä mieli, ja oppaat jäivät odottamaan seuraavia työkeikkoja.  “On pitkä aika jaksaa odottaa taas ensi vuoteen!” 

Käy katsomassa festivaalin teoksia, taiteilijoiden terveisiä ja paljon muuta Online Stagella ja Virtuaaligalleriassa täällä.