Elokuvaa yleisesti tunnetun ulkopuolelta

Tänä vuonna Outsider Art Festivalin elokuvan ohjelmiston tarjonnassa luvassa on suuria tunteita, voimaantumisen kokemuksia, ahaa-elämyksiä, kauneutta, pysähtymistä ja mystiikkaa. 

OAF Elokuvanäytöksissä esitetään lyhytelokuvat Kylä (Mika Ruohola), GEN Z -trilogia (Kati Kallio & Ihanat-tanssiryhmä), Karjalaine iäni (Anne Kalliola), sekä You Look Like a Thought From the Past ja This May Be the End (molemmat Miska Tuononen). Elokuvan ohjelmiston kuraattoreina ovat toimineet Niklas Nyholm ja Joonas Nyholm sekä mentori Ilona Ahti

OAF kysyi Karjalaine iäni -elokuvan tekijöiltä tunnelmia festivaalin osana olemisesta. Ohjaaja Anne Kalliola kuvaa elokuvan istuvan hienosti OAF:n ohjelmistoon.

“Jos mitään, niin karjalaiset ovat olleet Suomessa ulkopuolisia. Karjalaiset ovat maaton kansa sekä Suomessa että Venäjällä, ja erityisesti karjalankielisten karjalaisten asema Suomessa on ollut huono. Kieltä ja kulttuuria on yritetty häivyttää tai ainakin niiden ilmentäminen on tehty hyvin hankalaksi. Koko tämän ajan karjalaiset ja karjalankieliset ovat kuitenkin olleet olemassa, vaikka valtaväestö ei ole heistä tiennytkään. Tavallaan Karjalaine iäni tulee siis yleisesti tunnetun ulkopuolelta”, Kalliola kertoo.

“Elokuvaa kuljettavat eteenpäin karjalaisilta nuorilta kerätyt tekstit, joissa nuoret kuvaavat oman karjalaisuuden sekä karjalan kielen löytämisen herättämiä tunteita ”, pohjustaa Kalliola. “Karjalaisten historiaan tutustuminen on monelle nuorelle kipeä prosessi. Toivoa tuovat yhteisö ja ymmärrys siitä, että ulkopuolisuuden kokemus ei johdu itsestä, ja että on olemassa nuoria, jotka tuntevat samoin,” Kalliola kuvailee, ja kertoo koko työryhmän odottavan innolla Outsider Art Festivalia.

“Kerrankin on hienoa ja turvallista olla outsideri!”

OAF Elokuvan ohjelmisto Keskustakirjasto Oodin Kino Reginassa 19.8.2023. Lisäksi elokuvan ohjelmiston pääsee näkemään OAF:n Avajaisissa Kansallismuseossa Taiteiden yönä 17.8.2023. Tapahtumat ovat ilmaisia sekä esteettömiä.

Elokuvat ovat nähtävillä myös netissä OAF Online Stagella, jos et pääse paikan päälle!

Aikataulu tarkentuu myöhemmin.

Tutustu elokuvaohjelmistoon: Kylä (Mika Ruohola), GEN Z -trilogia (Kati Kallio & Ihanat-tanssiryhmä), Karjalaine iäni (Anne Kalliola), sekä You Look Like a Thought From the Past ja This May Be the End (Miska Tuononen).