OAF Akatemia Myrtillius Kauria 1 1920x1920

OAF Akatemian toiseksi taiteilijaksi on valittu Myrtillius Kauria!

Olemme innoissamme voidessamme kertoa, että OAF Akatemian toisena taiteilijana aloittaa upea itseoppinut kuvataiteilija Myrtillius Kauria!

Kauria työskentelee ryijyjen, saven ja animaation kanssa. OAF Akatemiassa Kauria työstää uusia teoksia ja toteuttaa monimediaisen näyttelykokonaisuuden “Moderni orjuus”, joka saa ensi-iltansa Pertin Valinnassa 8.-30.9.2023. Näyttelyn tilaajana on Helsinki Design Week (HDW).

”Myrtillius Kaurian oivaltavien teosten kautta voimme HDW:llä käydä keskustelua paitsi reilusta, tasa-arvoisesta työelämästä myös kohdata toisemme luovuuden äärellä – ja nauraakin yhdessä. Tätä toivon lisää myös muotoilun ja arkkitehtuurin maailmaan; paitsi kritiikkiä kulahtaneita rakenteita kohtaan, myös yllätyksiä ja huumoria. Kaupunkifestivaali Helsinki Design Week on aina esittänyt luovia aloja laajasti ja avarakatseisesti. Jatkamme sitä tulevatkin vuodet, ja toivottavasti vielä aiempaa moniäänisemmin ja useammasta näkökulmasta. Olen ylpeä yhteistyöstä Myrtilliuksen ja Pertin Valinnan kanssa,” sanoo Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Anni Korkman.

Korkman myös toimii Kaurian mentorina työskentelyjaksolla. Kaurian toisena mentorina toimii peligraafikko ja animaattori Konsta Polkutie, joka opastaa Kauriaa animaation saloihin.

Uusista ja vanhoista töistä koostuva Moderni orjuus -näyttely on arkikatsaus siihen todellisuuteen, millainen on silpputöitä vuosikymmenen verran tehneen nuoren aikuisen kokemus suomalaisessa yhteiskunnassa elämisestä. Kauria tekee ryijyjä säkkikankaalle käsin solmimalla. Perinneaiheista poiketen hän kuvaa yhteiskunnallisia aiheita, lähinnä köyhän ja syrjäytyneen ihmisen arkea siihen liittyvine yksityiskohtineen. Synkästä sisällöstään huolimatta ryijyt ovat monella tapaa hilpeitä ja niissä esiintyvät hahmot hivenen järjettömiä. Kauria on kiinnostunut pilapiirrosmaisuudesta ilmaisukeinona tekstiilitaiteessa.

Kauria nostaa teoksillaan esiin kahden kerroksen väkeä: osa nauttii mahdollisuuksien toteutumisesta sisäpuolella ja osa katselee mahdollisuuksia kaukaa ulkoringistä. ”Ulkoringillä seisomme me päivärahahakemuksia napsuttelevat, panttipulloja keräävät, vuokratiskaajana, siivoojana, tarjoilijana, sesonkiseksityöläisenä ja pomon perheen koiravahtina työkeikkoja hanslankaroivat orjat. Kohtaamme sisäpiiriläisiä käskijöinämme ja moraalinvartijoinamme töissä, virastoissa ja terveydenhuollossa. Kuilu osallisten ja osattomien välillä levenee, empatia vähenee ja konfliktiriski kasvaa… OAF Akatemiassa työskentely mahdollistaa sen, että voin toteuttaa elämässäni sellaisia asioita, joista itse olen kiinnostunut modernina orjana kärvistelyn sijasta! Haluaisin myös silkan taiteellisen kokeilun lisäksi tarjota animaatioiden avulla rohkaisua erityisesti huonojen työolojen kanssa kamppaileville moderneille orjille sekä orjien elämästä relevanttia tietoa näitä huonoja työoloja ylläpitäville tahoille.” Kauria kertoo.

OAF Akatemia on Outsider Art Festivalin uusi taideohjelma, joka tukee outsider-taiteen tekijöiden työskentelyä pitkäjänteisesti ja luo uuden toimintamallin, joka mahdollistaa outsider-taiteen tekemisen ja tilaamisen toimeksiantoina. Toimintaa rahoittaa Koneen säätiö. 

Lue lisää OAF Akatemiasta.

Käy katsomassa HDW:n sivut näyttelylle.