Karaoketähti olet sinä! - Karaoke karjalakse

Jussi Sinkkonen

Jussi Sinkkosen Karaoketiähti olet sinä! on karjalankielinen karaokelaulujen teoskokonaisuus. Tuottaja Jussi Sinkkonen on huolellisesti koonnut videokokoelman uusista ja vanhoista lauluista karjalan kielellä. Kokonaisuus valmistui vuonna 2021 osana Karjalan kielen ja kulttuurin asemaa edistävää Parempi Pajot -hanketta. Kesällä 2021 ”Karaoketjähti olet sinä!” -julkaisukiertue kiersi laulattamassa kansaa Pohjois-Karjalassa, Rääkkylän Kihauksessa, Joensuun Kulttuuritorilla, Nurmeksen Bomballa, Ilomantsin Karhufesteilla ja Kontiolahden Pajot – Karjalaiset musiikkipäivät -festivaalilla. Kiertueella esilaulajina toimivat muusikko ja karjalan kielen aktiivi Timoi Munne sekä laulajat Pentti Mäkkeli (KarjalaBrihat), Taru-Tuija Hyykky, Virpi Eronen (Trio Tricolori), Uuna Kainulainen ja Tiina Huttu (Duo Ikiruuhi) ja Wimme Saari. Teos nähdään Musiikkitalon Mediaseinällä OAF festivaalin avajaispäivänä. Kaikki ovat tervetulleita mukaan laulamaan. “Eigo haittua ku et jo maltanne kieldy, karaoke panou sanat sinun suuh!”

OAF kuraattorien kommentti: Karaoketiähti olet sinä! on tuore ja hauska tapa tuoda karjalaista kulttuuria ihmisille kaikkialla maailmassa. Odottamattoman hauska ja poikkeuksellinen projekti, joka voi yhdistää eri-ikäisiä ihmisiä Karjalan lauluperinnön ympärille modernin karaoken muodossa. Loistavaa! Karaoketiähti olet sinä! tuo esiin Suomen ja Venäjän raja-seudun yhteistä kulttuuriperintöä. On upeaa tuoda tämä ajankohtainen ja kansainvälisesti kiinnostava teos Musiikkitalolle ja Kansalaistorille.”

Karaokea pääsee laulamaan perjantaina 12.8. klo 17.00 Musiikkitalon Mediaseinällä ja Taiteiden yönä torstaina 18.8. klo 17.00 HAM Kulmassa.

Taiteiden yön karaokessa esilaulajina toimivat Timoi Munne, Wimme Saari, Arto Rinne, Kristiina Olanto ja Minna Karttunen.

Ennen Taiteiden yön karaokea, käydään Talks-keskustelua karjalan kultuurista ja kielestä klo 16.00 HAM Kulmassa. Keskustelua vetävät Timoi Munne (karjala-asiantuntija), Kati Kallio (akatemiatutkija, dosentti), Ari Burtsoff (karjala-aktiivi), Jyrki Haapala (elokuvantekijä), Arto Rinne (laulaja (Sattuma)) ja Minna Karttunen (Pajot ja karjala-aktiivi).

Lue lisää:

OAF X Karaoke karjalakse X Veneh-elokuva Musiikkitalon Mediaseinällä

Esittävän taiteen ohjelma

OAF Talks

Yhteistyössä Karjalan kielen elvytyshanke (humanistinen osasto, Itä-Suomen yliopisto).