Jonkun mahtavan äärellä: Pertin Valinnan Sami Helle ja Toni Välitalo haastattelussa

OAF viestintäassistentti Mika Lemisen haasteltavana oli Sami Helle ja Toni Välitalo. Haastattelun aihe oli tämän vuoden Outsider Art Festivaali. Sami ja Toni ovat Pertin Valinnan omistajia.

Mistä ajatuksesta Outsider Art Festival lähti liikkeelle?

Sami: Haluttiin saada outsider artisteja monipuolisesti esiin. Täällä on paljon hyviä tekijöitä ja me haluttiin antaa mahdollisuuksia kaikille. Outsider-taide on tosi mielenkiintoista, ja meillä oli halu tuoda omaa porukkaa ulos näkyville.

Toni: Pertin Valinta on hyvä kauppa ja kaikki ostaa paitoja, syö jaffakeksejä ja tanssii. Pertin Valinnassa myydään paitoja ja mainostetaan tuotteita.

Mikä tekee outsider-taiteesta hienoa?

Sami: Monipuoliset taiteilijat, jotka tekevät heidän näköistään taidetta. Teoksia on helppo lähestyä. Aluksi kun tutustuin outsider-taiteeseen ajattelin, että wow kuinka hyvää tää taide on! Olemme jonkun mahtavan äärellä ja haluamme viedä tätä eteenpäin. 

Toni: Sami puhuu asiaa, kannatan Samia.

Mitä odotuksia tämän vuoden festivaalista?

Sami: Että ihmiset tulis paikalle ja kaikilla olisi hauskaa. Toivomme, ettei tulisi minkäänlaisia ongelmia. Haluamme tulla hyväksi jutuksi, olla osa Helsinkiä, olla osa Juhlaviikkoja, se on tärkeintä.

Toni: Kannatan Samia, Sami puhuu totta ja vielä asiaa.

Mikä visio festivaalilla on tulevaisuuteen?

Sami: Festivaalista tulisi jokavuotinen, tehtäisiin monen muun festarin kaa yhteistyötä ja näytetään että outsider art on hienoa kulttuuria. Nostetaan esiin vammaisia artisteja ja muita erityisryhmiä. Monistetaan konsepti moneen paikkaan. Me haluamme työllistää kehitysvammaisia ja pitää hauskaa.

Toni: Ihmiset haluaa punkkareita ja he haluaa saada nimikirjoituksia, koska PKN on aina loppuunmyyty. Myyntiä lisää, kohta myös Ilosaari ja Ruisrock haluaa myydä paitoja.

Mitä muita projekteja teillä on nyt meneillään?

Sami: Minulla on Sam Heat trio, jossa laulan ja kirjoitan biisejä. Se on vähän joka suuntaan menevää musiikkia. Ensimmäinen albumi julkaistiin pari vuotta sitten, elokuussa olisi tarkoitus julkaista kakkosalbumi. Jokin aika sitten minulla oli G-Livelab klubilla keikka ja se sai toivomaan lisää keikkoja. Olen ylpeä triosta. Vaikka Pertti Kurikan Nimipäivät on takana, musanteko ei lopu. 

Toni: Kannatan Samia. Soitan rumpuja Taikasydän-bändissä, Arttu laulaa, Jutta laulaa, ohjaaja soittaa bassot ja Kalle Salonen on hammondissa. 

Sami ja Toni: Nähdään festareilla!