HAAPONIEMI JA LILLHONG

Festivaalin järjestäjien fiiliksiä

OAF viestintäassistentti Mika Lemisen haastateltavana oli festivaalin järjestäjät. Outsider Art Festivaalia järjestää Outsider Art Finland -verkosto, johon kuuluvat Pertin Valinta, Lyhty ry, Autismisäätiö, Donkey Hotel, Kukunori ja Taike. Haastattelun aihe oli tämän vuoden Outsider Art Festivaali.

Festivaalin järjestäjien mielestä on hienoa, miten monipuolinen kattaus artisteja ja erilaisia taidemuotoja festivaalilla on. Järjestäjien toiveena on, että outsider-taide nostaa päätään enemmänkin Suomessa tulevaisuudessa. Järjestäjien edustajat kuuluvat Outsider Art Finland -verkostoon, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen outsider-taiteen saavutettavuutta. Autismisäätiön, Kukunorin ja Lyhty ry.n toiminnassa mukana olevat taiteen tekijät ovat kuratoineet festivaaliohjelmiston ja suunnitelleet tulevan kesän festivaalikokemuksia yhdessä taiteilijamentorien kanssa.

Outsider-taiteen läänintaiteilija Esa Vienamo odottaa festivaalilta mieleen jääviä taidekokemuksia ja mukavan leppoisaa yhdessäoloa. “On suuri ilo ja kunnia olla mukana Outsider Art Festivaalin järjestämisessä. Saan olla mukana järjestämässä aivan uudenlaista tapahtumaa. OAF nostaa innovatiivisella tavalla esiin aiemmin marginaaleissa toimineita taiteilijoita ja taiteilijaryhmiä. Osana Helsingin Juhlaviikkoja OAF tapahtumat ja koko festivaalin keskeinen teema, yhdenvertaisuus, saa arvokasta näkyvyyttä. 

Autismisäätiön taide- ja kulttuuritoiminnan suunnittelija Synnöve Lindberg pitää erityisenä festivaalin toimintamallia. “Outsider Art Festival on ainutkertainen monella tapaa sekä ohjelmistoltaan, mutta myös miten festivaalia on tehty. Autismisäätiö yhdessä muiden järjestäjien kanssa on pitänyt huolen siitä, että erityistä tukea tarvitsevat henkilöt ovat päässeet kokeilemaan erilaisia tapahtumatuotantoon liittyviä työtehtäviä ja vaikuttamaan festivaaliin sen alkuideoinnista asti. On erittäin merkittävää, että erityistä tukea tarvitsevat henkilöt ovat olleet festivaalien taiteellisessa työryhmässä kuratoimassa festivaalien ohjelmistoa, joka pian on kaikkien koettavana. Festivaalituotanto kokonaisuudessaan ja erilaisissa työryhmissä yhdessä asiakkaittemme kanssa on ollut hyvä matka, niin hyvä että sen toivoisi jatkuvan tulevinakin vuosina. Pitkän odotuksen ja työntäyteisten kuukausien jälkeen pääsemme vihdoinkin tarjoilemaan tämän festivaalin yleisölle ja toivomme mitä parhainta ja ihmeellisintä festivaalikokemusta sekä yhteistä iloa taiteen äärellä.”


Lyhty ry:n Kivimediassa työskentelevä Miika Turunen on osallistunut ohjaaja OAF musiikkiohjelman kuratointitiimiin, mutta sen lisäksi festivaalin myötä Miika pääsee toimittamaan uutta Pertin Valinnat -radio-ohjelmaa Radio Helsingissä. Ohjelman ensimmäiset jaksot esitetään osana festivaalin ohjelmistoa. “Minulle merkitsee paljon olla mukana Outsider Art Festivaalilla, kun saan olla hyvien ihmisten kanssa tekemisissä ja tehdä radiota. Odotan festareilta hyvää meininkiä ja sitä, että ihmisillä tulee olemaan mukavaa siellä.” Myös Kukunori ry:n Hoodikoutsit odottavat festivaaleilta hyvää tunnelmaa, mukavia kohtaamisia ja inspiroivaa taidetta. Hoodikoutsit jalkautuvat festivaalin aikana kaupungille festivaalioppaina. Henrik Linnavirta Huudikoutseista arvioi, että festivaalilla on varmasti kaupunkikulttuuria rikastuttava ja ihmisten välistä ymmärrystä lisäävä vaikutus. “Marginaalissa olevien taiteilijoiden esiin tuominen on monella tapaa tärkeää. Nämä ovat myös Huudikoutsi-toiminnalle tärkeitä tavoitteita”.