Riina Noro

Riina Noro

Riina Noro (s. 1981) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja elokuvantekijä, joka on työskennellyt Autismisäätiön Vallilan taidestudiossa vuodesta 2013. Noro yhdistelee teoksissaan laajasti ja ennakkoluulottomasti taiteen eri menetelmiä. Noron animaatioissa, tekstiiliveistoksissa ja maalauksissa kirmaa ja puikkelehtii vallattomasti kaiken maailman porukkaa, niin ihmishahmoja ja eläinkunnan edustajia kuin hybridityyppejäkin. Noro käsittelee teoksissaan ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja, kuten luonnonkatastrofeja ja maailmanpolitiikkaa, unohtamatta yksilön näkökulmaa kaiken pyörityksen keskellä. “Taiteen avulla luon semmoisen omalaatuisen ajattelukyvyn löytää asioitani tutkimalla ja tuoda esille se, mihin minut on luotu. Taiteen tekeminen merkitsee tutkimustyötä paperilla ja kiinnostuskohteiden esittämistä. Taiteen tekeminen on kiinnostuskohteiden esille tuomista ja se opettaa minua salaa tästä maailmasta.”

Noron ohjaama ja käsikirjoittama animaatio “Ouzo ja omituinen kullankaivaja” (2019) on tarina kullankaivajan ja koirasuden seikkailuista. Elokuvaa ja työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus. Animaatio valittiin Animatricks elokuvafestivaalin kotimaisten animaatioiden kilpailusarjaan vuonna 2020.

OAF kuraattorien kommentit: “Noron animaatio on omaperäinen tarina, esitys ja montaasi. Noron elokuva pitää kiinni siitä, mistä siinä kerrotaan: Nykypäivänä ei ole enää kollektiivista historiaa, on vain yksityisiä kohtaloita, ja vain niiden kautta meillä on näkemys kokonaisvaltaisesta maailmasta. Tämä elokuva tekee vaikutuksen kertomalla tarinan ja viestien samalla maalaamisen tärkeydestä mielelle.”

Noron elokuva esitetään Oodin Kino Reginassa lauantaina 13.8. klo 11.00 taiteilijoiden Q&A-keskustelun kera, keskiviikkona 17.8. klo 13.00 sekä perjantaina 19.8. klo 13.00. Lue lisää:

Elokuvanäytökset