OAF Akatemia Myrtillius Kauria 1 1920x1920

Myrtillius Kauria

Myrtillius Kauria on itseoppinut helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee ryijyjen, saven ja animaation kanssa. 

OAF Akatemiassa Kauria työstää uusia teoksia ja toteuttaa monimediaisen näyttelykokonaisuuden ”Moderni orjuus”, joka on esillä Pertin Valinnassa 8.-30.9.2023. Näyttelyn tilaajana on Helsinki Design Week. Uusista ja vanhoista töistä koostuva näyttely on arkikatsaus siihen todellisuuteen, millainen on silpputöitä vuosikymmenen verran tehneen nuoren aikuisen kokemus suomalaisessa yhteiskunnassa elämisestä. Savesta muotoillut, oman kehonsa ympärille kiertyneet ja makaamaan vajonneet hahmot – väsyneet nollatuntityöntekijät – tukevat kantaaottavien ja humorististen ryijyjen maailmaa, ja toimivat toisaalta myös itsenäisinä henkilöhahmoinaan.

Kauria tekee ryijyjä säkkikankaalle käsin solmimalla. Perinneaiheista poiketen hän kuvaa yhteiskunnallisia aiheita, lähinnä köyhän ja syrjäytyneen ihmisen arkea siihen liittyvine yksityiskohtineen. Synkästä sisällöstään huolimatta ryijyt ovat monella tapaa hilpeitä ja niissä esiintyvät hahmot hivenen järjettömiä. Kauria on kiinnostunut pilapiirrosmaisuudesta ilmaisukeinona tekstiilitaiteessa.

Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Anni Korkman toimii Kaurian mentorina työskentelyjaksolla. Kaurian toisena mentorina toimii peligraafikko ja animaattori Konsta Polkutie, joka opastaa Kauriaa animaation saloihin.

Kauria nostaa teoksillaan esiin kahden kerroksen väkeä: osa nauttii mahdollisuuksien toteutumisesta sisäpuolella ja osa katselee mahdollisuuksia kaukaa ulkoringistä. ”Ulkoringillä seisomme me päivärahahakemuksia napsuttelevat, panttipulloja keräävät, vuokratiskaajana, siivoojana, tarjoilijana, sesonkiseksityöläisenä ja pomon perheen koiravahtina työkeikkoja hanslankaroivat orjat. Kohtaamme sisäpiiriläisiä käskijöinämme ja moraalinvartijoinamme töissä, virastoissa ja terveydenhuollossa. Kuilu osallisten ja osattomien välillä levenee, empatia vähenee ja konfliktiriski kasvaa… OAF Akatemiassa työskentely mahdollistaa sen, että voin toteuttaa elämässäni sellaisia asioita, joista itse olen kiinnostunut modernina orjana kärvistelyn sijasta! Haluaisin myös silkan taiteellisen kokeilun lisäksi tarjota animaatioiden avulla rohkaisua erityisesti huonojen työolojen kanssa kamppaileville moderneille orjille sekä orjien elämästä relevanttia tietoa näitä huonoja työoloja ylläpitäville tahoille.” Kauria kertoo.

Lue lisää: Näyttely Helsinki Design Weekin sivuilla, Pertin ValintaKaurian Instagram