Myrtillius Kauria

Myrtillius Kauria on itseoppinut helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee ryijyjen, saven ja animaation kanssa. Festivaalilla Kauria esittää teoksia kokonaisuudesta Moderni orjuus, joka on pieni arkikatsaus siihen todellisuuteen, millainen on silpputöitä vuosikymmenen verran tehneen nuoren aikuisen kokemus suomalaisessa yhteiskunnassa elämisestä. Savesta muotoillut, oman kehonsa ympärille kiertyneet ja makaamaan vajonneet hahmot – väsyneet nollatuntityöntekijät – tukevat ryijyjen kuvaamaa maailmaa, ja toimivat toisaalta myös itsenäisinä henkilöhahmoinaan.

Kauria tekee ryijyjä säkkikankaalle käsin solmimalla. Perinneaiheista poiketen hän kuvaa yhteiskunnallisia aiheita, lähinnä köyhän ja syrjäytyneen ihmisen arkea siihen liittyvine yksityiskohtineen. Synkästä sisällöstään huolimatta ryijyt ovat monella tapaa hilpeitä ja niissä esiintyvät hahmot ovat jopa hivenen järjettömiä. Kauria on kiinnostunut pilapiirrosmaisuudesta ilmaisukeinona tekstiilitaiteessa.

Kuraattorien kommentit: ”Myrtillius Kaurian teoksissa kantaaottava yhteiskunnallinen sanoma, lämmin empaattisuus ja absurdi huumori kulkevat käsi kädessä. Kaurian työt ovat vimmatun hauskoja ja niissä on hienoa irrottelua! Sarjakuvan estetiikka ja perinteinen tekniikka ruoskivat teokset laukalle.”