Marianne Schmidt ja Malin Karlsson

Ensimmäiset kansainväliset OAF residenssitaiteilijat tulevat Ruotsista

Outsider Art Festivalilla on ilo tarjota ulkomailta tuleville taiteilijoille mahdollisuus työskennellä residenssissä Suomessa. Tänä vuonna vieraana ovat kaksi taiteilijaa Ruotsista. Heidän nimensä ovat Marianne Schmidt ja Malin Karlsson. Marianne ja Malin työskentelevät taiteilijoina Inuti studiossa Tukholmassa.

Taiteessa he tutkivat yleisiä ja sosiaalisia rakenteita henkilökohtaisten kokemusten kautta. Käyttämällä erilaisia tekniikoita, kuten piirtämistä, kuvanveistoa, elokuvaa ja kieltä, he pyrkivät ymmärtämään omaa maailmaansa, mutta myös muiden mysteereitä. OAF kuraattori Miika Turunen haastatteli Mariannea ja Malinia Radio Helsingin Pertin Valinnat -ohjelmassa. (Käännös englannista suomeksi OAF.)

Minkälaista on ollut olla Helsingissä?

Marianne: ”Hienoa olla täällä. Helsinki on todella kiva kaupunki. Nautimme kävelyistä, työskentelystä ja uusien asioiden löytämisestä.”

Voitteko kertoa jotain projektistanne?

Malin: ”Tunsin Peter Videnin (underground taiteilija 1960-luvulta) lapsena, aikaisessa teini-iässäni. Kun kasvoin aikuiseksi, aloin miettiä: “Kuka tämä henkilö oikeastaan on?” Se oli lähtökohtani.”

Marianne: ”Itse en tuntenut Peter Videniä teininä, joten Malin tutustutti minut tähän kaikkeen. Teen elokuvaa, jonka alkupisteenä on Peter Viden ja hänen tarinansa; mitä ja miten hän muistaa sen, mitä tuohon aikaan tapahtui.”

Mikä teitä kiinnostaa suomalaisessa undergroundissa?

Malin: ”Se on laji, jossa ihmiset yrittävät löytää vastustusta ja tehdä asioita omalla tavallaan, koska ei ole muuta tilaa tehdä asioita, ne täytyy tehdä itse. Ajattelenkin, että tällainen liike on aina läsnä, vain eri muodoissa.”

Marianne: ”He esittävät myös paljon kysymyksiä nykyhetkestä, verraten Ruotsin nykykulttuuriin, joka on hyvin yhdenmukaista. Se mitä tapahtui 1960-70-luvulla ei voisi koskaan tapahtua Ruotsissa nykyään. Joten on mielenkiintoista tietää mitä tapahtui ennen, jotta voi ymmärtää, miksi sellaista ei tapahdu enää. Silloin ei kaiken tarvinnut olla loppuun asti ajateltua ja tapahtua täydellisesti. Oli vain hauskaa ilmaista itseään, löytää uusia reittejä ja ajatuksia, mikä on todella inspiroivaa.”

Residenssijaksossa valmistuvat teokset ovat esillä festivaalin aikana. Marianne Schmidtin elokuva nähdään kaikissa Elokuvanäytöksissä. Malin Karlssonin taideteos on osa ryhmänäyttelyä Pertin Valinnan Galleriassa.

Voit kuunnella koko haastattelun Radio Helsingistä.

Lisätietoja Marianne Schmidtistä ja Malin Karlssonista taiteilijasivulta