Ton Melnyk ja Masha Ravlyk

Tonya (Ton) Melnyk ja Masha Ravlyk

Tonya (Ton) Melnyk (s. 1988) on tekstiili- ja monimediataiteilija sekä queer-feministiaktivisti Kiovasta, joka työskentelee oikeudenmukaisesti hinnoitellun työn, syrjinnän ja sen nujertamisen, queer-historian säilyttämisen, sodanvastaisuuden ja ekologian parissa. 

Masha Ravlyk (s. 1987) on monialainen taiteilija ja queer-feministiaktivisti, joka on syntynyt Volzhskissa, Venäjällä. Aiheita, joiden parissa Ravlyk työskentelee ovat: kapitalismin ja patriarkaatin vastustus, työntekijöiden oikeudet, syrjinnän kukistaminen, siirtolaisuus, köyhyys, itsestä huolen pitäminen ja queer-yhteisöjen alakulttuuri.

Melnyk ja Ravlyk ovat ukrainalais-venäläisen Shvemy-ompeluosuuskunnan ja kokeellisen ReSew-ompeluosuuskunnan perustajajäseniä ja osallistujia. He ovat työskennelleet taiteilijaparina vuodesta 2016 lähtien. He tekevät projekteja yhdessä ja toteuttavat myös itsenäisesti yksittäisiä taideteoksia. Melnyk ja Ravlyk tulivat vuonna 2022 pakolaisina Ukrainasta Suomeen, jossa he tällä hetkellä työskentelevät.

OAF-festivaalilla on esillä Melnykin ja Ravlykin tekstiilibanderolleista koostuva teoskokonaisuus Anti-war Textile Banners – Homage to Maria Prymachenko (“Sodanvastaiset tekstiililibanderollit – Kunnianosoitus Maria Prymachenkolle”), joka on tehty 1900-luvulla toimineen ukrainalaisen taiteilijan toiselle maailmansodalle omistaman teossarjan innoittamana. Teoskokonaisuus on kunnianosoitus Prymachenkolle; hänen teoksiaan mukaillen Melnyk ja Ravlyk ottavat kantaa Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa.

Kuraattorien kommentit:  “Melnykin ja Ravlykin teokset ovat sodanvastaisia, ei-perinteisestä, ei-miesnäkökulmasta toteutettuja banderolleja. Näiden taiteilijoiden ääni ansaitsee päästä kuuluviin. Tällaista taidetta tarvitsemme.”