Aatos Ketvel

Standardien ja totuttujen sääntöjen ulkopuolelta

OAF musiikkiohjelman kuraattorit Miika Turunen, Sani Valoranta ja mentori Maria Mattila aka Mara Balls vastaavat tämän vuoden artistivalinnoista. Kansainvälisinä mentoreina ovat lisäksi toimineet John Cafiero (USA) ja Richard Phoenix (UK). OAF viestintäassistentti Mika Leminen haastatteli Sani Valorantaa.

Sani Valoranta on muusikko ja musiikinopiskelija, joka opiskelee kolmatta vuotta musiikin tuotantoa Metropoliassa. Hän laulaa opintojensa ohella yhtyeessä Emjoy Reggae Band. Sani on myös Kukunorin toiminnasssa mukana.

Mika: ”Millaista oli kuratoida festivaalin musiikkiohjelmistoa?”.

Sani: “Etukäteen suhtauduin festivaaliohjelmiston kuratointiin uteliaisuudella: musiikintekijänä löydän itseni usein pikemminkin vastaanottamassa palautetta sen sijaan, että antaisin sitä muille. Päällimmäisenä mieleeni jäi kuitenkin havainto siitä, miten vahvoja tunteita ja ajatuksia musiikki välittää, jos sitä lähestytään standardien ja totuttujen sääntöjen ulkopuolelta! Olisin mieluusti tuplannut esiintyjien määrän, niin merkittävältä ja myös tärkeältä tuntui kuratoimani musiikin taidearvo. Etäpalavereissa pääsin seuraamaan sivusta muiden taiteenalojen kuratointia, ja tämä oli omiaan avaamaan uusia ovia myös visuaaliseen maailmaan. Esimerkiksi minulle aiemmin hyvin vieraaseen kuvataiteeseen sain kertaheitolla uutta tarttumapintaa seuratessani festivaaliteosten analysointia ja esillepanon suunnittelua.”. 

Mika: “Kuvaile valittuja taiteilijoita. Millaista musiikkiohjelmaa festivaaleilla on luvassa?”.

Sani: “OAF -musiikkiohjelmisto yhdellä sanalla kuvattuna: Maailmoja. Erilaisia, vangitsevia, vapauttavia ja taianomaisia maailmoja, joista jokaisessa vierailu opettaa uutta ja antaa perspektiiviä. Artistit teosten takana ovat aitoja ja mielenkiintoisia – valitsemamme kattaus miellyttänee erityisesti sellaista yleisöä, joka haluaa itse pureskella ja tulkita kuulemansa taiteen – ilman että sitä on välikäsien avulla laimennettu tai brändätty.

Toivotan kaikille kävijöille mukavia löytöretkiä poikkitaiteen parissa!”.