Inklusiivinen kuratointi

Outsider Art Festivaali toteutetaan inklusiivisesti kuratoiden. Tämä tarkoittaa sitä, että festivaalin ohjelma suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä taidekentän outsiderien ja insiderien kanssa.

Taiteilijavalinnoista vastaa kullakin taiteenalalla oma taiteellinen työryhmä. Työryhmät koostuvat kuraattoreista ja mentoreista. Kuraattorit ovat outsider-taiteilijoita, ja kuuluvat usein erilaisiin vähemmistöryhmiin. Mentorit ovat taiteen kentällä toimivia kokeneita ammattilaisia, esimerkiksi taiteilijoita.

Kuraattorit valitaan aiempien festareiden taiteilijoiden joukosta ja OAF:n verkostoista. Mentorit valitaan OAF:n verkostoista.

Kuratointiprosessi etenee seuraavasti:

  1. Vuosittain loka-marraskuussa OAF järjestää avoimen valtakunnallisen haun, johon kaikki outsider-kentällä toimivat taiteilijat voivat osallistua. Outsiderius on taiteilijan itsensä vapaasti määriteltävissä.
  2. OAF kokoaa taiteellisen työryhmän. Perehdytyksessä jäsenet tutustuvat toisiinsa ja kuratointityöhön. Työryhmä keskustelee ja sopii päätöksentekoon vaikuttavista arvoista ja yhdenvertaisuutta edistävistä periaatteista. Taiteellisen työryhmän jäsenet tutustuvat hakemuksiin itsenäisesti, ja valitsevat omat ehdokkaansa.
  3. OAF järjestää työryhmälle yhteisiä työpajoja ja fasilitoi työryhmän välisiä keskusteluja ja kuratointiprosessia. Työpajoissa taiteellisen työryhmän jäsenet keskustelevat valinnoistaan ja valintakriteereistään. Lopulliset valinnat tehdään yhdessä. Keskusteluja käydään myös tuotannollisen työryhmän ja kansainvälisten mentorien kanssa. Lopuksi valitaan OAF:n Vuoden taiteilija -palkinnon saaja.
  4. Taiteellisen työryhmän jäsenet ovat mukana myös festivaalilla erilaisissa asiantuntijarooleissa, oman osaamisen ja kiinnostuksen mukaan.

Lue OAF kuraattorien Niklas ja Joonas Nyholmin ajatuksia kuratointityöstä

 

 

OAF:n inklusiivisen kuratoinnin lyhyt sanasto

Inklusiivinen kuratointi

Outsider Art Festivaalin ohjelma suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä taidekentän outsiderien ja insiderien kanssa. Taiteilijavalinnoista vastaa kullakin taiteenalalla oma taiteellinen työryhmä. Työryhmät koostuvat kuraattoreista ja mentoreista. Inklusiivisuus huomioidaan myös taiteilijavalinnoissa ja taiteen esittämisessä: on tärkeää, että mukana on erilaisista taustoista tulevia taiteilijoita, ja että ohjelma on mahdollisimman saavutettava.

Kuraattori

Kuraattori on henkilö, joka suunnittelee ja toteuttaa näyttelyitä tai ohjelmistoja. Kuraattori tekee taiteellisia päätöksiä. Kuraattorilla voi olla myös muunlaisia tehtäviä. Outsider Art Festivaalilla kuraattoreina toimivat outsider-taiteilijat, jotka tulevat usein erilaisista vähemmistöryhmistä.

Mentori

Mentorit ovat taiteen kentällä toimivia ammattilaisia, esimerkiksi taiteilijoita. Mentoreilla on aiempaa kokemusta kuratoinnista, ja heidän tehtävänsä on mahdollistaa ja tukea kuraattoreiden toimintaa sekä toimia keskustelukumppanina. OAF:llä myös mentorit osallistuvat taiteelliseen päätöksentekoon.

Outsider-taide

Outsider-taiteelle ei ole olemassa yksiselitteistä määritelmää. Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että outsider-taide on taidetta, joka on jollain lailla taiteen kentän valtavirran ulkopuolella.

Outsider-taiteilija

Myöskään sitä, kuka on outsider-taiteilija, ei voida määritellä yksiselitteisesti. Usein outsider-taiteilijat toimivat taiteen kentän valtavirran ulkopuolella. OAF:n mielestä jokaisella taiteilijalla itsellään on valta määrittää, onko hän outsider-taiteilija ja millä tavalla.

Videot

OAF:n kansainvälisen mentorin Tanya Raabe-Webberin videotervehdys

OAF:n kansainvälisen mentorin John Cafieron videotervehdys

OAF:n kansainvälisen mentorin Olga Fominikhin videotervehdys

OAF:n kansainvälisen mentorin Rebecca Hoffmanin videotervehdys