OAF_True Equality_1200x1200

OAF työllistää erityisryhmiä ja osatyökykyisiä!

Outsider Art Festivalia tuottava Pertin Valinta on maailman ensimmäinen kehitysvammaisten perustama yhteiskunnallinen yritys, jonka tuotto ohjataan erityisryhmien ja osatyökykyisten työllistämisen kehittämiseen. Samat periaatteet ovat läsnä myös OAF:n toiminnassa: OAF kehittää inklusiivisen festivaalituotannon mallia, ja työllistää vuosittain 100 marginaalissa toimivaa taiteen ja kulttuurin tekijää. Tänä vuonna työllisyys on nostettu festivaalin yhdeksi pääteemoista kansainvälisyyden rinnalla.

Taustalla vaikuttaa Pertin Valinnan sekä Kyrö Distilleryn käynnistämä True Equality -ohjelma, joka yhdistää erityiset työntekijät ja sosiaalisesti vastuulliset yritykset. Ohjelman tuotanto on suunniteltu Pertin Valinnan ja Autismisäätiön verkostoissa toteutettujen haastatteluiden pohjalta. Ohjelman tuloksena syntyy uutta osaamista, unelmatyöpaikkoja sekä uusia ylisektorisia ja inklusiivisia toimintamalleja, jotka ovat laajasti hyödynnettävissä. True Equality -ohjelmassa työllistynyt Jessica Rasila kertoo kokemuksestaan seuraavasti: “Oon tykännyt tosi paljon Pertin Valinnan välittämistä duuneista ja festarikeikoista. Olen päässyt tekemään ihania tapahtumia kivojen tyyppien kanssa ja oppinut paljon uutta. Tänä vuonna pääsin mukaan jopa Pariisin pop up -tapahtumaan!”

Erityisryhmien työllistymistä tutkiva väitöskirjatutkija Toni Nieminen Helsingin Yliopistosta kertoo, että Suomessa erityisryhmät harvoin tekevät sitä työtä mitä haluaisivat tehdä. “Tämä ongelma liittyy osaksi laajempaa keskustelua osatyökyvystä ja osatyökykyisten työllistämisestä”, Nieminen toteaa. “OAF organisoi työtä ja hankkeita yhteisöllisen ja yhteistyöllisen ei mitään ilman meitä -periaatteen kautta. Tämä tarkoittaa, että erityisryhmät, osatyökykyiset sekä ei-vammaiset työntekijät tekevät, miettivät ja oppivat yhdessä. Näin OAF:n toimintamalli tuo tärkeän lisän Suomessa käytävään keskusteluun siitä, miten erityisryhmiä ja osatyökykyisiä osallistetaan työmarkkinoille”.

Outsider Art Festivalilla True Equality -ohjelma esittelee erityisryhmien osaamista ja uusia tapoja, joilla erityistä tukea tarvitsevat henkilöt voivat osallistua festivaalituotannon eri osa-alueisiin kuten taiteelliseen päätöksentekoon, tapahtumatuotantoon, taiteelliseen työskentelyyn sekä viestintään oman osaamisen ja kiinnostuksen mukaan. Vuoden 2023 festivaalille on rekrytoitu työntekijöitä ja opiskelijoita Pertin Valinnan, Autismisäätiön, Kukunori Ry:n, Alvi Ry:n, Ammattiopisto Luovin ja Helsinki Job’din kautta. Yleisö voi kohdata työryhmiä festivaalin tapahtumapaikoilla, kuten Pertin Valinnan galleriassa, keskustakirjasto Oodissa, HAMissa ja Kansallismuseossa, missä työryhmät työskentelevät yhdessä tapahtumapaikkojen vakituisen henkilökunnan kanssa.

Ohjelman tekijöitä ja tuloksia juhlitaan Kansallismuseon True Equality -kutsuvierasjuhlassa 17.8. Yleisö voi osallistua juhliin ostamalla kannatuslipun. Tule mukaan juhlimaan yhdenvertaisuutta!

Ohjelman kumppaniyrityksiä vuosina 2021-2023: Kyrö Distillery Company, Radio Helsinki, WSOY, Muusikkojen liitto, Helsingin tapahtumasäätiö, Tiketti, Tradeka, Kanresta, Klaus K- hotelli, Musiikkitalo, Clear Channel, Glo Hotel Art, Luovi Productions, Arilyn, G Livelab, Ruisrock, Outshine, Artek 2nd Circle, ja Koolmat.

Osta kannatusliput True Equality -juhliin

Lue lisää: True Equality -ohjelma, Radio Helsinki: Pertin valinnat -ohjelma, OAF 2022 Aftermovie, True Equality -ohjelmassa työllistyneen Jessica Rasilan haastattelu